Deze design challenge was in opdracht van Provincie Zuid-Holland. Het is een samenwerking tussen CMGT en CMD studenten. Het overkoepelende doel was mensen meer verbinden met de natuur door middel van immersieve technologie. Vanuit de opdrachtgever werden er verschillende thema’s voorgesteld, wij hebben gekozen voor de  richting Stadsecologie & Zichtbaarheid van Natuur, hierin hebben we als snel de keuze gemaakt om ons te focussen op het leven van de vleermuis. Hidde Kamst van de provincie en Stadsecoloog Martin van den Hoorn waren onze contactpersonen en opdrachtgevers tijdens dit proces. 
Mijn rol
Ik kwam in dit proces als vanzelf weer in een leidende rol terecht, we begonnen niet echt met aangewezen rollen maar hebben wel gekeken naar ieder zijn krachten. Terugkijkend op het proces heb ik wel de rol van teamcaptain gehad. Ik heb voornamelijk gedelegeerd en de taken verdeeld en vervolgens geëvalueerd wat de volgende stappen waren. Ik ben het sterkste in conceptontwikkeling, user research en visueel design.
Wij zijn aan de slag gegaan met de onderstaande ontwerpvraag. 
Hoe kunnen wij de nachtrituelen van de vleermuis zichtbaar maken voor studenten in Den Haag door middel van immersieve technologie om ze meer te verbinden met de natuur in de stad?
Huidige situatie
Vleermuizen in de stad ervaren verschillende obstakels en moeilijkheden. Door de isolatie van huizen met spouwmuren verdwijnen er steeds meer plekken waar de vleermuis zich kan terugtrekken. Geluid en lichtoverlast zijn andere factoren die de vleermuis laten verplaatsen van omgeving. De mens is in feite de grootste bedreiging voor de vleermuis. Het imago van de vleermuis kan wel een boost gebruiken, vleermuizen worden vaak beschouwd als onhygiënisch, eng en mysterieus. De mens kan nog heel wat leren over de vleermuis. Vleermuizen zijn belangrijk voor het ecosysteem, je kan ze beschouwen als insectenbestrijders. In de afbeelding hiernaast zie je onze richtlijnen voor het concept.
Het leven van de vleermuis speelt zich af in de nacht, ze maken gebruik van hun sonar om zich te oriënteren, dit is iets wat wij graag zouden visualiseren voor mensen om ze een ervaring te geven in de huid van de vleermuis.

Onze oplossing
Beleef de nacht is een interactieve experience in een mobiele container, denk aan de interactieve kunstbeleving van Remastered in Rotterdam. In deze donkere ruimte kun je zoeken naar informatie met behulp van de audiovisuele ervaring. Denk hierbij aan het jagen op prooi en deze prooien proberen te identificeren. Door middel van microfoons & bewegingssensoren worden de geluiden en bewegingen vanuit de kamer waargenomen en wordt de richting hiervan bepaald.

Het storyboard hiernaast geeft het verloop van de ervaring weer.
1. Locatie Den Haag
2. Steward geeft korte voorlichting/ disclaimer
3. Stap binnen in de container, intro begint
4. Na de intro start de game
5. Sonar activatie door aanraking
6. Prooi gevonden door middel van sonar
7. Om de spin te vangen moet je deze aanraken
8. Belemmering lichtvervuiling maakt het moeilijker
9. We sluiten af met een outro de huidige situatie van de vleermuis

Als prototype hebben we het eerste level van de game uitwerkt. Bekijk hieronder een video van de interactie in de game.

You may also like

Back to Top